Haideți să vedem pentru început, ce este un nume de domeniu
Numele de domeniu este adresa care apare în bara de adrese a browserului atunci când accesezi un site.
Un nume de domeniu este modul în care site-ul dvs. va fi cunoscut pe internet, indiferent de tipul de website pe care îl veți avea. Este o adresă unică a site-ului dumneavoastră pe internet și va continua să fie așa atâta timp cât veți plăti taxa anuală a domeniului. Utilizatorii care cunosc domeniul dvs., denumit din punct de vedere tehnic URL (Uniform Resource Locator), pot pur și simplu să o introducă în bara de adrese a browser-ului lor pentru a o accesa. Alți utilizatori vor fi capabili să vă descopere afacerea prin intermediul motoarelor de căutare.
Numele domeniului este mai mult decât o adresă, este identitatea dumneavoastră online. De aceea va trebui să vă reprezinte, să fie ușor de recunoscut, ușor de amintit, cu alte cuvinte descrierea succintă a dvs. și a brand-ului dvs.
Alegerea unui nume de domeniu
Importanța deținerii unui nume de domeniu bun este colosală. Dacă deții o afacere online, sau plănuiești să deschizi una și nu ai un nume de domeniu propriu, poți pierde un profit considerabil.
Numele domeniului, vă vine să credeți sau nu, este unul dintre principalii factori care influențează traficul pe care acesta îl va genera. O alegere nefastă îl poate face irelevant pentru motoarele de căutare, sau imposibil de reținut pentru cei interesați. În consecință, alegerea unui nume inspirat poate face diferența dintre succes și nereușită.
Structura unui domeniu
Un nume de domeniu este compus din diferite părți, separate prin “puncte” și fiecare parte reprezintă o ierarhie în structura numelui de domeniu, pe o scară de coborâre de la dreapta la stânga a numelui.
Astfel, cel mai înalt nivel al ierarhiei numelui de domeniu este în partea dreaptă. De exemplu, în domeniu “exemple.com”, “com” este nivelul de top (TLD), “exemple” este cel de-al doilea nivel (LV), “www“ este subdomeniul – al treilea nivel al site-ului web, iar “http“ reprezintă prefixul.
De ce ținem cont când alegem numele de domeniu?
- Nume unic – dacă comercializați numele dvs. ideal ar fi să folosiți numele și prenumele (johnsmith.com), dar chiar dacă nu aveți o afacere cu numele dvs. nu este o idee rea să vă înregistrați numele ca domeniu. Dacă doriți să vă promovați afacerea ar trebui să vedeți dacă aceasta este disponibilă (numeleafacerii.com). Folosind un motor de căutare cum este Google, căutați numele propus. Dacă în urma căutărilor se vor găsi site-uri cu nume similare, va trebui să mai încercați. Primul pas către eșec este să oferiți nume similare cu ale altor site-uri existente. De asemenea, nu alegeți nume versiuni de plural, sau nume greșite ale site-urilor existente.
- Ușor de scris și memorat – dacă trebuie să pronunțați numele de mai multe ori pentru a fi înțeles, atunci nu va funcționa. Alegeți nume ușor de reținut și ușor de introdus într-o bară de adrese. De ce este simplitatea importantă? Pentru că nu vă doriți ca vizitatorii să tasteze incorect numele și să fie direcționați către alt site.
- Alegeți .com prima dată – până la 75 % din site-uri folosesc TLD-ul .com. Este încă cea mai preferată extensie și cea mai ușor de reținut. Dacă prima variantă de nume nu este disponibilă, atunci puteți încerca cea de-a doua variantă înainte de a schimba TLD-ul.
- Evita folosirea de numere sau cratimă – într-adevăr, sunt excepții în care se pot utiliza numere sau cratimă pentru domenii, însă sunt rare. Adesea, mai ales cratima, nu este reținută de utilizatorul final, astfel că există riscul să tasteze un alt domeniu.
- Evita limbajul de internet (taramea.ro, retete.ro, r3t3t3.ro)
- Ușor de remarcat – numele domeniului va fi brandul dvs. Unele nume de domenii vorbesc de la sine. Când auziți un astfel de nume, veți ști care este profilul site-ului respectiv.
- Audiență țintită – alegerea unui nume de domeniu presupune, în mod clar, definirea publicului țintă și a nevoilor sale.
- Include cuvintele cheie dorite – este recomandat a se introduce cuvintele cheie relevante pentru domeniul de activitate al website-ului. Puteți alege cel puțin 5 cuvinte sau fraze care să descrie subiectul cheie al site-ului dvs. Le puteți scrie pe o foaie de hârtie, iar mai apoi le puteți mixa și potrivi pentru a crea nume de domenii posibile. Alegeți unul care sună bine și care poate fi ușor de reținut. Este o regulă în publicitate care spune că atunci când lansați un nou produs, va trebui să începeți prin a face o listă cu zece nume. Primele trei vor fi ușor de ales. Probabil veți putea găsi cinci sau șase fără a depune mult efort, dar până veți ajunge la ultimul veți rămâne fără idei.
- Marcă înregistrată – se recomandă studierea pieței înainte de alegerea numelui de domeniu, pentru a verifica dacă același nume, dar cu o altă extensie, nu este asociat unui alt tip de activitate sau, într-un alt caz, dacă numele nu este înregistrat la O.S.I.M. (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci). Aveți multe lucruri la care să vă gândiți acum, așa că vă mai oferim un singur sfat la final: Nu vă grăbiți, dar nici nu amânați prea mult luarea unei decizii.
Alegerea TLD-ului (Top Level Domain)
Unul dintre lucrurile esențiale, de luat în calcul când alegeți un nume de domeniu este alegerea extensiei potrivite sau a TLD-ului (Top Level Domain), deoarece aceasta joacă un rol important.
Domeniile top level (TLD), sunt singura opțiune în cazul în care ai un proiect serios. Nu poți inspira încredere cu un site pe un domeniu gratuit. E un compromis pe care orice vizitator îl va privi ca atare.
Domeniul trebuie ales în funcție de publicul țintă pe care îl vizați, de zona geografică a publicului țintă dorit (.ro, .com, .eu, etc.) și în funcție de tipul de activitate pe care îl desfășurați (.restaurant, .host, .solutions, .services etc.).
De exemplu dacă ai target doar clienți/cititori din România, alege un domeniu .ro. Ce faci dacă domeniul .ro dorit de tine e deja rezervat? Încerci să îl răscumperi, sau doar cauți altceva. Nu e simplu, multe dintre domeniile atrăgătoare au fost deja rezervate, dar merită efortul de a căuta. Există sute de TLD-uri din care puteți alege.
Concluzii
Alegerea unui nume de domeniu este o decizie majoră. Încercați să vă jucați cu el, împerecheați diferite cuvinte și încercați să le schimbați ordinea.
Pe de altă parte, în comparație cu volumul de muncă depus în construirea, dezvoltarea și crearea de conținut pentru site-ul web, alegerea unui nume de domeniu este o treabă destul de ușoară.